Dongeng Singkat Si Kancil Menipu Kera Bahasa Sunda Peucang Nipu Monyet

Dongeng Singkat si Kancil Menipu Kera Bahasa Sunda (Peucang Nipu Monyet)

25 Dilihat

SUNDAPEDIA.COM, Sampurasun! Pada postingan ini saya akan membagikan dongeng singkat bahasa Sunda yang berjudul si Kancil menipu kera. Dalam bahasa Sunda artinya sakadang Peucang nipu monyet.

Dongeng fabel bahasa Sunda ini termasuk dongeng yang singkat namun seru untuk dibaca. Seperti biasanya, si Kancil yang terkenal cerdik mengelabui binatang lain. Kali ini korbannya sang kera yang punya sifat tamak.

Langsung saja baca cerita versi bahasa Sundanya berikut ini.

Sakadang Peucang Nipu Monyet

Aya hiji monyet manggihan kebon cau anu kacida legana. Tangkal-tangkal cau di eta kebon teh buahna laleubeut pisan.

Eta sakadang monyet teh pohara atoheunnana, sabab apanan cau teh puguh kabeukina. Manehna bebeja ka sato-sato lianna, yen manehna geus manggih kebon cau anu lega tur leubeut buahna.

“Tapi sing inget, eta kebon cau teh anu Pa Tani. Lamun aranjeun ka ditu tangtu bakal ditewak,” ceuk monyet.

Sakadang Peucang oge ngadenge beja aya kebon cau anu sakitu legana teh. Sanggeus hese beleke antukna si Peucang manggihan kebon cau eta.

Peucang rerencepan asuk ka jero kebon cau. Ngan manehna teu bisaeun ngala sabab buah cau mah ayana di luhur. Sedengkeun manehna mah teu bisaeun naek kawas monyet.

Keur mikir tarik, ujug-ujug aya nu maledog ku cangkang cau. Peucang rancingeus rek lumpat, da disangkana nu maledog teh Pa Tani. Ngan basa tanggah ka luhur, manahoreng anu maledog ku cangkang cau teh sakadang monyet.

“Gehel teh, geuningan maneh monyet goreng patut jeung belet!”

“Hehehe! Kajeun belet oge da bisa naek jeung dahar cau saseubeuhna.”

Dasar belet! Baledogan maneh tadi sabenerna teu keuna ka kuring sabab ukur ku cangkangna. Coba gera lamun maledogna jeung cauna pasti bakal keuna! Tapi maneh bakal bisa moal monyet belet?”

Monyet kasinggung disebut belet, tuluy manehna maledog Peucang ku cau asak.

“Tah! Keuna siah!”

Peucang ngelok, cau teu keuna kana awakna.

“Dasar monyet belet!”

“Baledogan maneh teu keuna, sok ajaran deui!”

Lumayan loba cau nu dibaledogkeun ku sakadang monyet teh, geus aya kana tilu puluh sikina. Ayeuna ngan kari dua deui cau asak dina tangkalna. “Hehe.. sok, hayang ngajaran maledog deui?” ceuk Peucang ngaledek.

Sakadang monyet nekad maledog deui, ngan angger baledogannana teu keuna. Ayeuna monyet mimiti sadar yen Peucang ngahaja ngalejokeun manehna.

Kusabab kari hiji deui jeung monyet geus ngarasa lapar, manehna teu tulus maledog Peucang. Manehna ngadahar cau anu ngan kari hiji deui.

Sedengkeun si Peucang gura giru ngagundukkeun cau anu bapalatak di handap, tuluy ngadahar eta cau nepi ka seubeuhna.

“Hehehe…. dasar monyet belet.”

***

Baca juga: Cerita Binatang Bahasa Sunda Si Kancil dan Gajah yang Pintar

Sumber dari buku kumpulan dongeng si Kancil oleh Adhi Mulyono. Diterjemahkan dan disunting sebagian untuk menyesuaikan dengan kosakata bahasa Sunda.

Sinopsis dongeng bahasa Sunda si Kancil Menipu Kera singkat

Dongeng Fabel singkat si Kancil menipu kera dalam bahasa Sunda di bawah ini menceritakan seekor kera yang menemukan kebun pisang sangat luas dan buahnya lebat. Ia menceritakan penemuan kebun itu kepada binatang-binatang lainnya, tetapi ia juga menakut-nakuti kalau mereka ke sana akan ditangkap Pak Tani.

Si Kancil mendengar kabar tersebut, diam-diam ia mencari kebun pisang itu. Setelah susah payah akhirnya si Kancil menemukan kebun tersebut. Ia masuk ke dalam kebun, namun tidak bisa mengambil buah pisangnya.

Ketika sedang berpikir keras, tiba-tiba ada yang melemparnya dengan kulit pisang. Ia terkejut dan akan melarikan diri karena takut ditangkap Pak Tani. Ketika mendongak ke atas, ternyata yang melemparnya adalah sang kera.

Kancil menghina kera dengan dan mengatakan kalau lemparannya itu tidak kena. Ia menantang kera untuk melemparnya dengan pisang matang.

Kera merasa tersinggung, ia melempar si Kancil dengan pisang matang. Sampai tiga puluh kali lemparannya tidak ada yang kena. Di pohon pisang itu buahnya tinggal dua lagi. Ia nekat melempar si Kancil sekali lagi, namun tetap tidak kena.

Akhirnya si kera mulai sadar, bahwa ia telah dikelabui. Ia memakan pisang terakhir, sementara si Kancil mengumpulkan pisang yang berceceran dan memakannya sampai kenyang.

Demikianlah, semoga bermanfaat.